de KUNST om te 'ZIEN'

Click here to edit subtitle

                                                                       Beste leerlingen,

Jullie zullen mee onze samenleving bepalen en zijn de ontwerpers van onze toekomst.


Daarom  gaan we zorgen dat jullie commentaren in een professionele film worden vastgelegd. Elke leerling van deze groep zal haar of zijn weg vinden. Later komen jullie elkaar misschien terug tegen. Dan ga je genieten van dit filmpje.

                      Verdeling in groepjes van maximum 4 tot 5 leerlingen: de filmcrews.

 Wanneer jullie verdeeld zijn in filmcrews, kan ieder van jullie een taak kiezen: camera, geluid, interview, presentatie of script. Je mag gerust twee dezelfde taken in één groepje kiezen. Belangrijk is wel dat jullie jullie taken eens wisselen tijdens de opnames.

Tips voor elke verantwoordelijkheid:


Camera: als je filmt, zorg dan dat de iPad of smartphone niet beweegt. Zet hem ergens vast op, maar zorg dat hij niet kan vallen. Als je iemand filmt, zorg dan dat het licht op die persoon valt en dat het niet van achter die persoon komt. Zorg dat een hoofd helemaal in beeld is en sta niet te ver van het te filmen voorwerp. Let op een mooie achtergrond.


Geluid: jij zorgt dat er geen storende bijgeluiden rondom zijn. Het is belangrijk dat de presentatie heel duidelijk hoorbaar is. Desnoods moet je de mensen rondom vragen om even stil te zijn. Tracht niet in een lege ruimte of in de hoek van een lokaal te filmen want anders heb je teveel weergalm. Als je buiten filmt, mag er geen wind zijn anders gaat het geluid verloren.  Geluid is even belangrijk als de andere taken. Doe je best, alsjeblieft, je kan het !


Interview: jij stelt de vraag op jouw sympathieke eigen manier. Je luistert goed naar de andere en stelt meer vragen als je vindt dat je te weinig antwoord krijgt. Blijf steeds geïnteresseerd in het antwoord.


Script: bij elke opname zeg je het nummer van de vraag en tel je af: " 3, 2, 1...actie" en slaag je je handen op elkaar in beeld. Jij let erop dat het juiste antwoord van je crew wordt ingesproken en dat iedereen haar of zijn mening kan zeggen. Eventueel breng jij tussendoor verslag uit als dat wordt gevraagd.


Presentatie: jij spreekt spontaan en eerlijk, anders gelooft de kijker je niet. Als je spreekt, kijk dan recht in de camera en draai je gezicht niet, anders valt het geluid weg. Probeer niet teveel 'euh' te zeggen. Wees niet verlegen. Je kan het !

                                                  De belangrijkste 4 filmtips:

Stabiel filmen, je zet de tablet of smartphone best ergens op; 
Horizontaal houden, als je een smartphone verticaal houdt, verlies je beeld in montage;
Audio is belangrijk, niet te ver staan om te filmen, let op omgevingslawaai en zet de camera niet te snel af;
Licht laten vallen op wat je filmt, let erop dat het tegenlicht niet te sterk is.     

                                                             Even testen

Het zou mooi zijn als jullie je per groep even willen voorstellen met enkel jullie voornaam, bijvoorbeeld:


"Ik ben Seppe en ik doe de camera, ik heet Ymke en ben verantwoordelijk voor goed geluid, mijn naam is Milla en ik stel de vragen, ik ben Hanne en ik ben de presentatrice van onze filmcrew, ik ben Matteo en ben verantwoordelijk voor het script in ons team..."


en dat opnemen met de tablet of smartphone en doorsturen langs WeTransfer. Dan kunnen wij hier de kwaliteit van beeld en geluid al testen. Dat doorsturen kan je ook later doen.


Als je info wilt over hoe 'WeTransfer' werkt, kan je dat vinden door hier te klikken.
                                                         
Maak het jezelf gemakkelijk, ontspan en ga gezellig ergens zitten met je crew. Niet te verlegen in een hoekje filmen, maar wel spontaan en zelfzeker zoals jullie onder elkaar kunnen zijn. De camera niet te ver houden, alsjeblieft. En laat jullie geniale creativiteit de vrije loop. Succes !!
Hieronder kan je de vragenlijst voor je klas vinden als je op de naam van je school klikt. Veel succes!

                                                                      3, 2, 1...START!!!

-1:29